CORN STARTER®
Chemické a fyzikální vlastnosti
Vlastnost |
Hodnota |
Dusík (N) |
15,0 % |
amonný |
11,0 % |
nitrátový |
4,0 % |
Fosfor (P2O5) |
20,0 % |
vodorozpustný |
18,2 % |
Draslík (K2O) |
10,0 % |
Hořčík (MgO) |
2,0 % |
Vápník (CaO) |
3,0 % |
Síra (SO3) |
10,0 % |
Zinek (Zn) |
1,5 % |
Rozsah a způsob použití
Hnojivo obsahuje kromě základních živin: 15 % dusíku, 20 % fosforu a 10 % draslíku i přidanou mikroživinu: 1,5 % zinku. Vše ve vodorozpustné formě okamžitě přijatelné kořenovým systémem rostlin.
Vhodně zvolený obsah a poměr základních živin, vysoký obsah zinku, výborná kvalita a vynikající fyzikálně-mechanické parametry hnojiva předurčují toto hnojivo k aplikacím pod patu, to znamená souběžně se setím osiva na půdách s nedostatkem zinku. Díky vysokému obsahu zinku může mít aplikace Corn Starteru jako základního hnojiva charakter zásobního hnojení zinkem.
Po aplikaci hnojiva dochází v půdním prostředí, díky obsahu vody a teplotě, k rozpadu hnojiva na menší částice a rozpouštění živin, které se začnou absorbovat a vytvářet půdní roztok. Díky chemické vazbě zinku do podvojné soli je doba jeho předpokládaného uvolňování z granulátu prodloužena na několik měsíců po aplikaci a rozpadu granulí. Jde o podvojnou sůl fosforečnanu amonno-zinečnatého, která zabezpečí, že zinek se uvolňuje pozvolně v takovém množství, které je rostlina schopná přijmout po dobu celé vegetace a podle chemického a mikrobiologického stavu půdy (pozn. samozřejmě podle teploty a vlhkosti půdy). V granulátu je přítomný i síran zinečnatý, který zabezpečí okamžitý příjem zinku kořenovým systémem vzhledem k jeho výborné rozpustnosti ve vodě.
Aplikační dávky
Použití |
Plodina |
Pod patu (kg/ha) |
Na široko (kg/ha) |
starter |
kukuřice silážní |
100-200 |
150-300 |
|
kukuřice na zrno |
150-250 |
250-300 |
|
mák |
100-150 |
150-200 |
|
obilniny |
150-200 |
200-250 |
|
slunečnice |
100-200 |
200-300 |
|
řepka ozimá |
150-200 |
200-300 |
|
zelenina |
200-300 |
300-400 |
zásobní hnojení - Zn |
|
|
400-600 |
hnojení vedle řádků |
|
|
max. 150 v 1 dávce |